Over keyboardles in Amsterdam

Qua toetsen en speeltechniek is een keyboard of synthesizer gelijk aan een piano. Een keyboard echter is, in tegenstelling tot de piano waarbij de klank door snaren wordt opgewekt, een electronisch instrument met ingebouwde stereo versterking en micro processor zodat hij als interactieve muziekcomputer kan functioneren. Behalve pianoklanken kunnen bijna alle soorten instrumentklanken bespeeld worden.

Elka Synthex

Op deze pagina zie je een aantal voorbeelden van synthesizers die worden gebruikt in de homestudio van pianolesamsterdam.nl. De synthesizer is een toetsinstrument waarbij de klank middels electronica volledig kan worden vormgegeven door de gebruiker. In latere modellen (vanaf jaren 80) konden deze klanken worden opgeslagen in geheugenprogramma's, ook wel 'presets' genoemd. Tot die tijd moest de gebruiker iedere klank ter plekke programmeren. Uit de synthesizer (nog steeds veel gebruikt door popmusici) is het digitale keyboard ontstaan. Deze beschikken alleen over preset klanken.

D50

Het leukste aan het keyboard is dat middels een accoorden sectie op het toetsenbord een complete band spelend in een bepaalde stijl interactief kan worden aangestuurd.Het toetsenbord is van plastic en is mechanisch veel simpeler en minder subtiel dan het complexe piano mechaniek.

DX7Yamaha DX7

In de pianolesruimte staat de hieronder afgebeelde originele Korg MS20 uit de jaren 70 opgesteld. Deze preset-loze analoge synthesizer is bij uitstek geschikt om geinteresseerde leerlingen de principes en werking van eigenlijk alle synthesizers te verduidelijken.

MS20

Tijdens en na de jaren 90 kwam de digitale piano in opkomst. De hedendaagse modellen hebben doorgaans een realistische aanslag en klank en zijn zodoende prima geschikt om op te leren pianospelen. Pianolespraktijk de Baarsjes gebruikt zowel een accousische Grotrian Steinweg piano als de Roland RD-700nx digitale piano, beide absolute topmodellen in hun segment.

RD700nx>

Belangrijk om bij aankoop van een keyboard of digitale piano op te letten is dat het instrument de normale maat toetsen heeft, aanslaggevoelig is en minimaal vijf, maar liefst zeven octaven heeft .

xp80