Over pianolespraktijk de Baarsjes in Amsterdam.

Cristofori piano

De piano is een eeuwenoud instrument. Piano is Italiaans voor "zachtjes". In het begin van zijn bestaan heette de piano "piano forte", hetgeen Italiaans is voor "zacht hard", je kon er namelijk in tegenstelling tot de clavecimbel en het orgel zacht en hard op spelen door zacht of hard aan te slaan.

girl_piano

Het verschil tussen hard en zacht wordt in de muziek 'dynamiek' genoemd. Dynamische tekens en aanwijzingen die veel voorkomen in de pianomuziek zijn bijvoorbeeld 'p' (van piano) voor zacht,, 'f' (van forte) voor hard, 'crescendo' voor geleidelijk harder worden en 'diminuendo' voor geleidelijk zachter worden.

Beethoven

Een onderdeel van de pianoles is het leren beheersen van dynamiek tijdens het spelen. Andere belangrijke aandachtspunten zijn muzikale zinsbouw (frasering en articulatie) , ritmiek, klankvorming en natuurlijk techniek.

Behalve klassieke muziek kun je ook modernere stijlen leren spelen zoals jazz, blues, soul en pop. Hierbij komt behalve notenschrift ook harmonie en akkoordenleer aan bod, alsmede hetgebruik van akkoordsymbolen en improvisatie. Van oudsher wordt pianospelen onderwezen in prive lessen. Vuistregel is: Youtube, online cusussen, instructievideo's etcetera, allemaal handig om er soms naast te doen maar echt pianospelen leer je van een echte pianoleraar.

Monk

 

Eventueel kan ook worden les gegeven aan groepjes van twee leerlingen. Leerlingen kunnen zo van elkaar leren en met elkaar samenspelen (leuk voor vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes).

Beide lesvormen kunnen in overleg worden gegeven. Er wordt lesgegeven op een echte piano (Grotrian Steinweg) of een topmodel digitale piano.